Naakt voor de klas

Wat verwachten jongeren van hun eerste keer? Waarom gaan er naaktfoto’s rond en zien ze het verschil tussen èchte seks en de extreme porno die zo makkelijk te vinden is? De Sekszusjes Krista en Marcelle Arriëns nemen in de zesdelige televisieserie Naakt voor de klas de seksuele voorlichting anno 2022 onder de loep. Want die schiet nogal tekort. Maar wat moet er anders en welke rol spelen ouders, leerlingen en docenten hierin?

In samenwerking met VPRO. Ga meteen naar de afleveringen.

Veel Nederlandse jongeren geven aan niet tevreden te zijn met de seksuele voorlichting die ze op school krijgen. Het wordt weggestopt in een paar uurtjes biologie en gaat vooral over de technische kanten van seks. Tegelijkertijd komen veel jongeren regelmatig in vervelende situaties terecht en leren ze nauwelijks over seksplezier. En het thuis bespreken met je ouders is ook zo makkelijk nog niet. In Naakt voor de klas gaan de Sekszusjes Krista en Marcelle Arriëns zelf in die kloof staan en onderzoeken ze wat er mist in de huidige aanpak. 

Een half jaar lang lopen de zusjes rond op de middelbare school het CSB in Amsterdam waar zij meekijken met de lessen seksuele voorlichting, waar ze leerlingen spreken over hun eerste keer, hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag en hoe het is om uit de kast te komen. En ze onderzoeken nieuwe vormen van seksuele voorlichting door zélf voor de klas te staan. Maar hoe ga je om met een klas die je een uur lang zwijgend aanstaart? En hoe expliciet kan je over je eigen ervaringen vertellen?

Luisteren ouders en docenten eigenlijk wel goed naar de behoefte van jongeren of is het stiekem wel fijn om het gesprek niet aan te hoeven gaan? De Sekszusjes helpen ouders om opener met hun kinderen over seks te praten en gaan ook in gesprek met hun eigen ouders. Want hoe spraken zij vroeger met Krista en Marcelle over seks? Een ongemakkelijke zoektocht voor alle partijen, maar eentje die heel hard nodig is. In Naakt voor de klas doen de zusjes een poging de tieners van nu de seksuele voorlichting te geven die ze zelf zo hard gemist hebben.

Makers: Krista Arriëns, Marcelle Arriëns, Marcel van der Velde
Geluid: Joris Prakken, Max Oostveen, Sofie van der Meer, Susan van Eck, Gideon Bijlsma, Jason DeGraw
Camera: Jaap Veldhoen, Jozef Leenhouwers, Jasper ten Berge, Lola Mooij, Jaap Mar Diemel, Shannon Kanhai, Marnix Oldenburg
Eindredactie: Ruby Deelen
Regie: Marcel van der Velde, Katinka de Maar, Milou Gevers, Krista Arriëns
Research: Karen Al, Anne van Campenhout, Tessel ten Zweege
Productie: Mariska Schneider, Ruud Hermans, Stijn van Dongen
Montage: Remi van der Heiden, Tim van der Maden
Marketing en Communicatie: Innes van den Heuvel, Josephine Timmers
Vormgever: Joost Gulien
Fotografie: Hilde HarshagenReacties zijn gesloten.

Sekszusjes TV
Ongelikt
Naakt voor de klas
ACTING REEL